Öğrenciler Ödevlerini Yapay Zekalara Yazdırmaya Başladı

ogrenciler odevlerini yapay zekalara yazdirmaya basladi R2pi2d5h

Yapay zekaların gelişimiyle birlikte gelen tartışmaların arasına yakın zamanda ödevlerin yapay zeka ile yapılması da katılacak gibi duruyor. Zira teknolojiye yatkın olan öğrenciler, yapay zekayı kullanmak için bir yer buldu: Ev ödevleri.

Ödevleri yapay zeka ile yapan öğrencilerin açıklamalarına göre “sistemleri” şu şekilde işliyor: Verilen ödevi bir fikir halinde yapay zekaya, genellikle de GPT-3’e aktarıyorlar. Sonrasında da yapay zeka onlara bir metin oluşturuyor. 

GPT-3 nedir? Ne işe yarar?

d6e7d97275edee9211e427a213b4b9ac03ba9f9a

GPT-3, Generative Pre-trained Transformer 3 isminin kısaltmasından oluşuyor. GPT-3, derin öğrenme sayesinde insanlar gibi metin yazabilir hale gelen GPT-n serisindeki 3. nesil yapay zekadır. Aslında yapay zeka yalnızca metin yazmıyor, özelleştirilerek uygulama geliştirmek gibi amaçlar için de kullanılabiliyor. OpenAI imzalı yapay zeka geçtiğimiz aylarda herkesin kullanımına açılmıştı.

Öğrenciler yapay zekayı sevdi

f8b349c9081502efe6be34947ca8aa5e136fc6ac

Yapay zekaya dair açıklamalarda bulunan öğrenciler, yapay zekayı yalnızca hali hazırda bildikleri konulara dair, angarya olarak gördükleri ödevler için kullandıklarını söylüyor. Örneğin; öğrencilere herhangi bir şeyin beş olumlu beş olumsuz yanı sorulduğunda öğrenciler uzun uzun yazmak yerine yapay zekaya yazı yazdırmayı tercih ediyor. 

Teknik açıdan bakıldığında ödevi öğrenciden başka birinin yapmaması gerekiyor ve ödevin yapay zekaya yaptırılması, beraberinde etik tartışmaları da getiriyor. Üstelik öğretmenlerin ödevin öğrenci tarafından yapılmadığını anlaması hiç de kolay değil. Zira intihal tespit programları, yapay zeka eseri ödevleri diğerlerinden ayıramıyor. 

Öğretmenlerin eğitimin gidişatı hakkındaki endişeleri belki ödevler açısından bakıldığında normal gözüküyor. Belki de öğretmenlerin artık farklı bir eğitim pekiştirme tarzı bulması gerekiyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?